pondělí 11. srpna 2014

Vertikalizujeme

Za poslední dobu udělal Šimon velké pokroky. Plazí se už poměrně dlouho a ačkoli z toho nemám radost, vypadá to, že přeskočí lezení a rovnou začne ťapat. Novinka posledních dní je, že se víceméně pomocí rukou vyšplhá po sedačce (případně našich nohách) nahoru a balancuje na nožkách. Taky se tímhle způsobem umí posadit.



K lezení jsme ho zkoušeli motivovat všelijakými způsoby, ale nedá si říct. Na kolínka se občas dostane, ale párkrát zapéruje a rozplácne se zas na zem. Všude čtu, že lezení je pro vývoj dítěte zásadní, náš ortoped se nad tím ale nijak nepozastavoval. Jestli máte nějakou zaručenou radu, tak sem s ní :)

7 komentářů:

  1. Věřit mu. :-) Jako jo, píše se, že je lezení důležité, ale všichni nemůžou být podle tabulek. Mám bratránka, který lezení rovněž vynechal, a je to inteligentní kluk, zdatný sportovec... A takových dětí jsou kvanta. Takže moje rada je: klid, Šíma ví, co dělá. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tabulky beru s rezervou, u toho lezení mě to ale trochu vystrašilo. Šíma si jede po svém i se zubama, zatím žádný venku nemá a vypadá to, že první půjdou nahoře, budeme mít veveráka :)

      Vymazat
    2. Sára je starší a zub nemá venku taky ani jeden. Šimon měl v jejím věku už osm. Přesto se nejraději kojil a ostatnímu jídlu moc nedal. Sára, ač bezzubá, si naopak troufá na všechno. A podle toho, co se rýsuje pod dásničkami, to vypadá, že jí pak vyroste hafo zubů najednou. Prostě to nemůže být stejný, to by byla nuda. :-)

      Vymazat
  2. Lola si asi v 10. měsíci stoupla a postupně začala ťapat kolem nábytku, po zemi se ale pořád plazila. Taky jsem z toho byla trochu nešťastná, když člověk všude čte, jak je lezení důležité pro vývoj kostry... Taky už jsem se smiřovala s tím, že to prostě bude jedno z dětí, které to lezení přeskočí... V 11 měsících si sedla a asi 14 dní před 1. narozeninami začala lézt po 4!!! :) Teď je jí 16 měsíců, ještě sama nechodí, s oporou ale chodí bravurně (třeba si před sebou tlačí stoličku) a po 4 leze pořád hodně. Takže myslím, že nakonec tomu lezení věnovala dostatek času, i když jí trvalo dýl se k tomu dostat. Třeba to budete mít také tak! :)
    Jinak jsme na podporu lezení zkoušeli snad všechno - protiskluzové návleky na kolema, válec na lezení, nadzvedávání šátkem (to nás naučili na cvičení) a vůbec nic nepomohlo. Ty děti si k tomu prostě musí dojít sami :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tvoji zkušenost a uklidnění :) O válci vím, ale nezkoušeli jsme, o nadzvedávání šátkem slyším poprvé. Na cvičení od září budeme taky chodit, třeba ho to trošku "nakopne" :)

      Vymazat

Letem světem Londýnem

Dva dny - Buckinghamský palác, Tower Bridge, Temže, Westminster, Sea Life, London Eye, Trafalgar, Hyde Park. ...